Kotisivujen kuvat – mistä tarpeeksi laadukkaita kuvia www-sivuille?

Kuvat ovat tärkeä osa laadukasta www-sivustoa. Hyvä kuvahan tunnetusti kertoo enemmän kuin ne tuhat sanaa. Parhaimmillaan visualisointi tuottaa vierailijalle tunne-elämyksen lisäksi myös konkreettista tietoa infografiikan, teknisen piirroksen tai tuotekuvan muodossa.

Myös hakukoneet oivaltavat hyvän kuvan arvon vierailijalle, siksi kuvitettu sivusto sijoittuu hakukoneissa paremmin kuin kuvaton.

Kuvitukseen kannattaa siis panostaa. Mutta mistä niitä laadukkaita kuvia saa ja minkälainen laatu riittää?

Kuvan tekninen laatu, resoluutio

Käsitellään ensin pois se nykyään matalimman kynnyksen asia eli tekninen laatu, resoluutio. Hyvän älypuhelimen kameralla saa nettisivulle tarpeeksi hyväresoluutioisen kuvan. Monella on jo siis tarpeeksi hyvä kamera taskussaan aina valmiina osuviin otoksiin. Nyrkkisääntönä sanottakoon, että mitä suurempi alkuperäinen kuva, sitä parempi, jotta kuva näyttää hyvältä responsiivisilla sivuilla myös ison laitteen näytössä koko ruudun leveydellä. Tällaisten kuvien miniminä voidaan pitää n. 1500-2000 px leveää kuvaa (tavuina n. 300 kb, voi ylittää tuhatkin kiloa eli megan). Alusta – kuten WordPress – hyvin konfiguroituna skaalaa ja optimoi kuvan eri kokoihin automaattisesti. Kuvan liian isoa kokoa ei tarvitse siis pelätä kuvausvaiheessa eikä vielä upload-vaiheessakaan, ts. kuvaa ei ole pakollista pienentää kuvankäsittelyohjelmalla. Tähän kuitenkin varaus – silloin kun on kyse sivupohjan tai muista pääosassa olevista kuvista, kuva kannattaa käsitellä ja optimoida oikeaan/lopulliseen kokoon tai rajaukseen. Ns. arkikuvissa, kuvissa, joita lisätään päivittäin esim. uutisiin, kuvankäsittelyä ei tarvita, jos alkuperäinen kuva on riittävän laadukas.

Laatu on tietenkin muutakin kuin pikseleitä

Loistavaan kuvaan tarvitaan riittävän resoluution lisäksi

  • näkemys ja tunnelma
  • informaation hyvä esiintuonti eli osuva sisältö ja oivaltava sommittelu
  • hyvä valaistus ja vakaa käsi

Mistä niitä laadukkaita kuvia sitten saa?

Yritys pääsee usein parhaaseen lopputulokseen palkkaamalla ammattikuvaajan. Tämä on suositeltavaakin etenkin laadukkaan peruskuvaston luomiseksi. Jos kuitenkin on kyseessä esim. laaja tai tiuhaan vaihtuva tuotteisto ja rajallinen budjetti, tai toisaalta valmiiksi kiitollinen kuvauskohde (esim. luonto, jossa tietenkin on useimmiten hieno valaistus) voi olla hyväkin ottaa kuvaus omaan haltuun ja tuottaa kuvat sivuille itse.

Etenkin tuotekuvauksessa valaistus ja kuvan tarkkuus ovat kuitenkin asioita, joihin tulee panostaa. Valaistus telineineen ja tuotteen oikeanlainen ympäristö (taustakangas, kuvausteltta, rekvisiitta) ja kameraständi tms. ovat oikeastaan minimivaatimuksia.

Kuvitus- ja fiiliskuviin löytyy myös internetistä paljon kuvapalveluja, joissa kuvien laatu ja hinta ovat useimmiten asiakkaalle hyvässä suhteessa.

 

Pähkinänkuoressa, näin se hyvä kuva toteutuu:

  • Jos on rajallinen budjetti ja paljon tai vaihtuvia tuotteita tai luontokuvaa, kokeile ottaa kuvaus omaan haltuu.
  • Jos haluat yrityksesi tiloista, asiakkaistasi tai henkilökunnasta työn touhussa tai vaikkapa vaativasta ruoka-annoksesta maukkaan laadukkaan kuvan, panosta ammattilaiseen.
  • Jos haluat yleisiä kuvituskuvia, fiiliksiä tai ideoita kuvaksi tai piirrokseksi toteutettuina, tarkista ja hae avainsanoilla kuvapalveluista, esim. fotolia.com.