Miten voit vaikuttaa Facebook-jakamisen sisältöön

Facebook muutti ulkoisten sivulinkkien jakamista siten, ettei jaettavaan linkkiin enää jakaessa voi tehdä muutoksia. Vielä taannoin sivua jakaessa on voinut vaihtaa kuvaa ja muokata tekstejä, mutta nyt tämä ei enää onnistu. Facebookin selitys muutokselle on, että se haluaa näin taistella omalta osaltaan valeuutisia (fake news) vastaan.

Mistä ne jaettavan sivuston tiedot sitten tulevat, missä niihin voi vaikuttaa?
– Facebook ottaa tiedot automaattisesti ensisijaisesti ns. og-metatiedoista (Open Graph Meta Data).
– Jos og-metatietoja ei ole määritelty, Facebook hakee tiedot sivun sisällöstä.
– Muutoksen jälkeen vain sivun “omistaja” eli se, joka vaikuttaa jaettavan sivuston em. sisältöön, voi vaikuttaa jaon otsikointiin, kuviin ja teksteihin.

Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että sivuston some-jakamiseen tulee kiinnittää huomiota jo sivua rakentaessa. Selkeintä on, jos nämä asiat on määritelty erikseen sivuhallinnoinnissa, esim. omina kenttinään. WordPressissä monikin plugin hoitaa asiaa, mm. Yoast SEO. Oleelliset kentät ovat title (sivun nimi), description (kuvaus) ja featured image (artikkelin/sivun/tuotteen tms. pääkuva).

Miten muokata ja tuunata jakonäkymä kuntoon?

Jos sivua on jaettu tai kun sivun jakamista vain kokeilee, Facebook tallentaa tästä samantien välimuistiinsa (cache) tiedot. Kun tämän jälkeen muutat sivun nimeä, kuvaa tai kuvausta, uudet tiedot eivät näy välimuistin vuoksi. Päivitysviive voi kestää päiviä, jopa viikkoja. Mutta ei hätää! Voit tyhjentää Facebookin käyttämän välimuistin ja tuunailla jakonäkymisen kuntoon osoitteessa https://developers.facebook.com/tools/debug/