PHP 5 tuki päättymässä

Julkaisujärjestelmien (WordPress, TYPO3) pohjana käytetään usein PHP-ohjelmointikieltä, jonka uusin versio 7.2 on ilmestynyt 2017. Monella sivustolla on kuitenkin edelleen käytössä vanha, 2014 julkaistu PHP 5.6 -versio, jonka turvapäivitykset päättyvät vuodenvaihteeseen. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että jatkossa 5.6-versiolle rakennetut sivustot ovat hakkereille ”helppo nakki” ja sivuston toimiminen on vähintäänkin epävarmaa. 

Ongelma tulee vastaan siinä, että uusi PHP-versio ei istahda vanhaan julkaisujärjestelmään eikä toisaalta vanha PHP-version uuteen julkaisujärjestelmään; sivuston uudistaminen on ainoa keino taata puhdas, ongelmaton ja toimiva sivusto.

Normaalit versiopäivitykset hoituvat sujuvasti ja ilman erillisiä tilauksia palvelevassa – kuten Lieska-Tuotannon – ylläpidossa. Välillä, kuten nyt tässä tapauksessa julkaisujärjestelmät uusiutuvat kuitenkin niin isolla tavalla, että niiden päivitys tarkoittaa käytännössä sivuston uudelleenrakentamista. Näissä isoissa “loikissa” versiosta toiseen vaihtuu myös PHP-versio uudempaan.

Me Lieskassa tutkimme “keski-ikäisten” (2-3 v) sivustojen toimivuuden uudella PHP 7-alustalla ja teemme tarvittavat toimenpiteet asiakasta konsultoiden. Yli 3 vuotta vanhoilla sivustoilla isompi päivitys on usein pakollinen ja suosittelemme julkaisujärjestelmäpäivityksen yhteydessä myös sivustouudistusta. 

Hyvä uutinen tässä on se, että osaavissa käsissä tämä on asiakkaalle kannattavaa monin tavoin: useimmiten tuon ikäisillä sivustoilla ulkasu ja toiminnot jo kaipaavatkin uudistusta ja mobiiliin skaalautuminen eli responsiivisuus hoituu sivustouudistuksen yhteydessä ajanmukaisilla standardeilla.

Lisätietoa PHP5.6-asiasta tässä linkissä:
https://www.mikrobitti.fi/uutiset/yli-puolet-verkkosivuista-vaarassa-suositun-ohjelmointikielen-tuki-loppuu/6b8675e8-0d32-4728-925d-c91c99f424d6