WordPressin muutoksen vuodet

WordPressin muutoksen vuodet

Maailman suosituin kotisivu-editori, WordPress, on kokenut viimeisen parin vuoden aikana suurimman muutoksen historiassaan. Perinteinen tekstieditori muuttui blokkieditoriksi (Gutenberg).

Käytännössä muutos tarkoittaa sitä, että WordPressissä voidaan nyt luoda rikkaampia sisältöjä sivuille joustavammin ilman lisäohjelmia. Kuten useiden rinnakkaisten palstojen layouteja, taustakuvia palstoilla oleviin elementteihin, gallerioita, lomakkeita, videoupotuksia, kyselyjä jne. Kaikkea näitä (useimmiten) ilman shortcodea, joka oli ainoa lisäohjelmaton tapa aiemmin.

Ennen blokkieditoria tällaiset sisällöt luotiin kätevimmin ilman koodaamista lisäohjelmilla eli erilaisilla sivurakentajilla/page buildereillä. Näitä ovat esim. Divi Builder, Elementor, Page builder (SiteOrigin), Beaver Builder jne.

Siirtymävaihe sivurakentajasta blokkieditoriin on haastava, koska sivurakentaja-lisäohjelma on harvoin täysin yhteensopiva blokkieditorin ja siihen sopivien blokkien kanssa. Uuden blokkieditorin alkutaipaleella esiintyneet suurimmat vaikeudet on nyt kuitenkin selätetty ja vaikka paranneltavaa on edelleenkin runsaasti, niin siirtyminen siihen on haasteista huolimatta suositeltavaa; WordPressin oletus- eli blokkieditori on luonnollisesti paras valinta pitkällä tähtäimellä.