Lähetä meille viesti

WordPressin muutoksen vuodet

Maailman suosituin kotisivu-editori, WordPress, on kokenut viimeisen parin vuoden aikana suurimman muutoksen historiassaan. Perinteinen tekstieditori muuttui blokkieditoriksi (Gutenberg).

Käytännössä muutos tarkoittaa sitä, että WordPressissä voidaan nyt luoda rikkaampia sisältöjä sivuille joustavammin ilman lisäohjelmia. Kuten useiden rinnakkaisten palstojen layouteja, taustakuvia palstoilla oleviin elementteihin, gallerioita, lomakkeita, videoupotuksia, kyselyjä jne. Kaikkea näitä (useimmiten) ilman shortcodea, joka oli ainoa lisäohjelmaton tapa aiemmin.

Usein tällaiset sisällöt ennen blokkieditoria luotiin sivuille kätevimmin ilman koodaamista lisäohjelmilla eli erilaisilla sivurakentajilla/page buildereillä. Näitä ovat esim. Divi Builder, Elementor, Page builder (SiteOrigin), Beaver Builder jne.

Siirtymävaihe sivurakentajasta blokkieditoriin on haastava, koska sivurakentaja-lisäohjelma on harvoin täysin yhteensopiva blokkieditorin ja siihen sopivien blokkien kanssa. Uuden blokkieditorin alussa esiintyneet suurimmat vaikeudet on nyt kuitenkin selätetty ja vaikka siinä vieläkin on paranneltavaa runsaasti, siirtyminen siihen on haasteista huolimatta suositeltavaa, koska WordPressin oletus- eli blokkieditori on luonnollisesti paras valinta pitkällä tähtäimellä.

Vieritä ylös